In het regeer- en gedoogakkoord dat VVD, CDA en PVV vorige week sloten, komen ook enkele Salaris en P&O-gerelateerde onderwerpen aan de orde. We zetten ze op een rij.
AOW-leeftijd
De AOW-leeftijd gaat naar 66 jaar in 2020, daarna koppelen aan de levensverwachting. Hiermee wil het nieuwe kabinet dicht bij het advies van de sociale partners blijven. Vrijwillig langer doorwerken na de pensioengerechtigde leeftijd blijft aantrekkelijk.
Ontslagrecht
Aan het ontslagrecht wordt niets gedaan. Wel wordt het ambtenarenrecht gelijkgetrokken met het arbeidsrecht. Voor de overgang van werk naar werk voor ambtenaren moeten dezelfde voorwaarden gelden als voor werknemers in de private sector.
WW
Duur en omvang WW blijft ongemoeid.
Levensloop en spaarloon Levensloopregeling en spaarloon gaan op in een zogenoemde vitaliteitsregeling die niet gebruikt kan worden voor vervroegd pensioen.
Ontslagvergoeding
De ontslagvergoeding voor topinkomens in de collectieve sector wordt gemaximeerd tot 75.000 euro.
Ambtenaren en politici
Zoals eerder al uitlekte, zal het aantal ministeries en ambtenaren wordt verminderd. Bij de overheid vermindert de werkgelegenheid met 61.000 banen in 2015. Bijna de helft hiervan komt door beperking van de instroom bij sociale werkplaatsen. De andere helft van de krimp slaat neer bij het Rijk, lokaal bestuur, uitvoering sociale zekerheid en Defensie.
Er wordt zowel gesneden in de hoeveelheid ambtenaren als in de hoeveelheid politici. Zo gaat het aantal Tweede Kamerleden van 150 naar 100, en wordt het aantal Eerste Kamerleden teruggebracht van 75 tot 50. Ook op lokaal en provinciaal niveau verdwijnen er politici. Wel moet hiervoor de grondwet worden aangepast, wat betekent dat een daadwerkelijke vermindering pas over twee verkiezingen kan ingaan.
Stijgende werkloosheid
Door de maatregelen van het nieuwe kabinet valt de werkloosheid 1,4 procentpunt hoger uit. Naar verwachting komt de werkloosheid uit op 6,75 procent in 2015.
Extra banen
Het nieuwe kabinet wil ook extra banen creëren. Zo wordt er bijna 1 extra geïnvesteerd in ouderenzorg. Dat komt neer op zo’n 12.000 extra medewerkers die aan de slag kunnen met de verzorging van ouderen en gehandicapten.
Bovendien komen er 3000 agenten bij, waaronder 500 voor een dierenpolitie.
Onderkant arbeidsmarkt
De verschillen tussen regelingen aan de onderkant van de arbeidsmarkt (bijstand, sociale werkvoorziening en Wajong) worden weggenomen. Alleen gehandicapten die volledig afgekeurd zijn of alleen aan de slag kunnen in een beschutte omgeving van de sociale werkplaats, houden toegang tot aparte regelingen. Door het samenvoegen van de budgetten voor de bijstand, sociale werkvoorziening (WSW) en Wajong moeten de budgetten efficiënter besteed worden. De huidige groep Wajong’ers wordt herkeurd, omdat de regeling alleen toegankelijk wordt voor volledig arbeidsongeschikten. Vanaf 2014 wordt de Wajong-uitkering ook verlaagd naar 70 procent van het minimumloon, gelijk aan de bijstand.
Scholing
Het kabinet wil dat werkgevers en vakbonden afspraken maken over scholing en over hoe mensen langer aan het werk kunnen blijven.
Premiekorting oudere werknemers
De premiekorting voor werkgevers die oudere werklozen aannemen en ouder personeel in dienst houden, blijft gehandhaafd.
Doorwerkbonus
De doorwerkbonus voor werknemers gaat later in: vanaf 63 jaar in plaats van vanaf 62 jaar, zoals in het oorspronkelijke plan.
Lonen collectieve sector
Het kabinet bevriest de lonen in collectieve sector (exclusief die van de zorg) in 2011.
CAO´s
Alleen CAO’s die aandacht besteden aan leeftijdsbewust personeelsbeleid en duurzame inzetbaarheid (scholing) worden algemeen verbindend verklaard.
Thuiswerken Tegengaan belemmeringen voor thuis- en telewerken. Stringente Arbo-regels met betrekking tot thuiswerkplekken worden opgeheven. Dit helpt ouders om werk met zorgtaken te combineren en is goed tegen de files.
Arbeidsmigratie
Verlening van een vergunning aan arbeidsmigranten die niet afkomstig zijn uit de EU en geen kennismigrant zijn, kan pas plaatsvinden indien de werkgever aantoont dat hij geen werknemers uit Nederland of landen van de EU en de EER heeft kunnen vinden.
Voor arbeidsmigranten zal het minimumvereiste van het wettelijk minimumloon gaan gelden. Het kabinet zal onderzoeken of en in hoeverre aanscherping van het arbeidsmigratiebeleid mogelijk en wenselijk is.
Arbeidsinspectie
Het kabinet wil de regeldruk en de bureaucratie in de sociale zekerheid terugdringen door minder en gerichter toezicht door de Arbeidsinspectie.
Bron: SalarisNet