De fietsregeling zal verdwijnen met de definitieve invoering van de werkkostenregeling. Dat heeft demissionair minister De Jager van Financiën onlangs bekendgemaakt. In de Tweede Kamer gingen geluiden op om voor de vergoeding of verstrekking van de fiets van de zaak een gerichte vrijstelling te maken, maar dat lijkt nu voorlopig van de baan.
Met de huidige fietsregeling kunt u een werknemer onbelast een fiets voor woon-werkverkeer vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen tot en met een waarde van € 749. Dat mag eens in de drie jaar. Als u ervoor kiest om vanaf 1 januari 2011 over te stappen op de werkkostenregeling, veranderen de regels voor u. Voor deze regeling mag u maximaal 1,4% van de totale fiscale loonsom in uw onderneming onbelast vergoeden of verstrekken. Een fiets van de zaak valt dan binnen deze vrije ruimte. De Jager heeft in een brief aan de Tweede Kamer (pdf) laten weten dat hij dat niet wil veranderen. Als er een gerichte vrijstelling zou komen voor de fiets, zoals die bijvoorbeeld wel bestaat voor studie- en opleidingskosten, zou het forfait volgens hem omlaag moeten naar 1,3% om budgetneutraal te blijven voor de overheid.
Wel gerichte vrijstelling voor vervoerskosten
Wat niet verandert met de invoering van de werkkostenregeling is de vergoeding voor vervoerskosten. U kunt werknemers nog steeds € 0,19 per kilometer onbelast vergoeden, ook als ze op de fiets komen (tenzij het een ter beschikking gestelde fiets betreft). Voor deze vervoerskosten is in de werkkostenregeling wel een gerichte vrijstelling opgenomen. Bron: SalarisRendement