Heeft u werknemers in dienst die een bestelauto van de zaak tot hun beschikking hebben, dan is het mogelijk dat u de bijtelling wegens privégebruik achterwege mag laten. Dit is bijvoorbeeld het geval als de bestelauto zodanig is ingericht dat deze (bijna) alleen geschikt is voor goederenvervoer. Maar wanneer daar precies sprake van is, levert in de praktijk nogal eens discussie op.
Heeft de bestelauto die uw werknemer tot zijn beschikking heeft geen bijrijderstoel, dan is dit voor de Belastingdienst voldoende om het voertuig aan te merken als voertuig dat alleen geschikt is om goederen mee te vervoeren. Recente rechtspraak heeft echter uitgewezen dat ook het plaatsen van vaste stellages of andere speciale aanpassingen voldoende kan zijn om onder de bijtelling uit te komen. Ondanks dat het in deze zaak om een ondernemer ging, kan deze situatie zich ook afspelen in de loonheffingensfeer. Het ging om een ondernemer in vloerbedekking die zijn bestelauto zodanig had aangepast dat deze uitermate geschikt was voor het vervoeren van rollen vloerbedekking. Hij had geen bijtelling privégebruik auto opgegeven. Maar omdat de bestelauto wel was voorzien van een bijrijderstoel, ontving de ondernemer hiervoor alsnog een navorderingsaanslag.
Navorderingsaanslag vernietigd ondanks bijrijderstoel
De rechter maakte deze beslissing van de inspecteur ongedaan. Door de aanpassingen aan de bestelauto om deze geschikt te maken voor het vervoeren van de rollen vloerbedekking, was de bestelauto veel minder praktisch geworden voor personenvervoer. Bron: SalarisRendement